Юлия КУЛИНСКАПоискахме изслушване на военния министър Тодор Тагарев  в ресорната

...
Юлия КУЛИНСКАПоискахме изслушване на военния министър Тодор Тагарев  в ресорната
Коментари Харесай

БСП пита Тагарев за заплахи за националната сигурност

Юлия КУЛИНСКА
Поискахме чуване на военния министър Тодор Тагарев  в отрасловата парламентарна комисия с цел да изясни има ли опасност за националната ни сигурност и какво счита да прави държавното управление в тази тенденция, съобщи през вчерашния ден зам.-председателят на Народно събрание и на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин на брифинг. Социалистите са получили отговор, че той е изразил подготвеност да отиде пристигна, само че и тя да е обществена. По този мотив от Българска социалистическа партия показват пред медиите въпросите, които ще зададе на Тагарев. 
Вигенин акцентира, че социалистите се отнасят с голямо почитание към българската войска и внушенията, че с дейностите и позициите си се обръщат против нея, са меко казани, неточни. Не бива Тагарев да се асоциира с армията, защото не е направил задоволително тя да е мощна, посочи Вигенин.
Той разясни, че решението за усилване на военното наличие в базите край Ямбол е остаряло, само че попита по какъв начин увеличените сухопътни сили ускоряват сигурността на България. Ние нямаме сухопътни граници с Беларус и Русия, за разлика от страните, в които това наличие бе разширено, подсети Вигенин.
Социалистите желаят да знаят и какви са гаранциите откакто вероятно бъдат разпределени военните сили, дали желанията за нова база или разширение на съществуващата  ще бъдат съгласувани с локалното население.
Вигенин изрази терзание, че към момента не са известни критериите, на които би трябвало да дават отговор тези военни бази - мащаб, повърхност, на която да се изградят. Не се знае и по какви критерии се взимат решенията за местоположението на новите уреди.
" Питаме министър Тагарев какви са оценките за заканите в Черно море, откакто през вчерашния ден в тв изявление той съобщи, че капацитетът на Русия в него към този момент е по-нисък. В същото време НАТО и съдружниците ни възнамеряват разширение на наличието си в Черно море. Защо се постанова и по какъв начин това ускорява нашата сигурност? ", зададе неприсъствен въпрос Вигенин.
Българска социалистическа партия упорства и за отговор има ли държавното управление проекти за предаване на зенитните комплекси C-300 на Украйна. По информация на социалистите концепцията била това да стане на 2 стъпки - първо да бъдат предадени боеприпасите, а по-късно, под претекст, че няма от кое място да се намерят нови, да бъдат сторено това и с комплексите. Вигенин подсети, че те пазят АЕЦ " Козлодуй " и София и няма с какво да бъдат сменени. 
Вигенин още веднъж показа, че буди паника информацията, че армията се напуща от хора и това основава напрежение. Те се интересуват какво ще направи военният министър, за да  укрепи войската. 
По думите на Вигенин Министерството на защитата се готвело да извадите резиденция " Лозенец " от Изпълнителна  организация " Военни клубове и военно-почивно дело ", да я съобщи на Министерски съвет с вероятност да тя бъде приватизирана и там да бъде построен жилищен комплекс. Според него това звучи нелогично, само че държавното управление правело доста нелогични неща. 
Вигенин се извини, в случай че с информацията нарушава нечии персонални проекти, само че резиденцията не трябва да става жертва на краткотрайни държавни управления и министри, и на алчността на олигарсите. >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР